Het Kasteel van Versailles (Frans: "Château de Versailles") is een kasteel en sinds 1792 een nationaal museum, het Musée des châteaux de Versailles et de Trianon in het Franse departement Yvelines. Het museum maakt deel uit van de Réunion des musées nationaux.
Vooral in Nederland staat dit gebouw ook wel bekend als "Paleis van Versailles", in Vlaanderen is – overeenkomstig het Franse gebruik – de benaming "Kasteel van Versailles" gangbaarder.
In 1624 werd bij het gehucht Versailles, ongeveer 19 km ten zuiden van Parijs, een jachtslot van rode baksteen en zandsteen voor koning Lodewijk XIII opgetrokken. Zijn zoon Lodewijk XIV zou het uitbreiden tot een reusachtig bouwwerk in een 800 hectare groot domein. De eerste architect was Louis Le Vau. In 1680, onder leiding van de architect Jules Hardouin-Mansart, werd het kasteel enorm vergroot. Het interieur werd door Charles Le Brun ontworpen. Het is een van de grootste kastelen ter wereld, en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Het kasteel van Versailles was bekend om zijn weelderige hoffeesten en strenge protocol, het is daarom het symbool bij uitstek voor het Ancien Régime. Het paleis bezat 226 woningen en dubbel zoveel appartementen voor een persoon. Men schat dat er op het einde van de regeerperiode van Lodewijk XIV dagelijks ongeveer 3000 tot 10.000 hovelingen in Versailles verbleven. De ene uit nieuwsgierigheid, de andere uit relationele motieven, maar de meesten om hun brood te verdienen. Het kasteel was een soort Woonboulevard of shopping mall. Louis de Rouvroy, de hertog van Saint-Simon bewoonde drie kleine kamertjes, die uitkeken op een onwelriekende binnenplaats, in gebruik als openbaar toilet. Zijn studeerkamer was een hok zonder licht. Toch werd hij door het hele hof benijd.
Het kasteel, de voornaamste residentie van de Franse koning, was ook het regeringscentrum en het militaire hoofdkwartier van Frankrijk. Tot het domein behoren onder andere:
- Het kasteel zelf
- De Franse tuin
- "Les grandes écuries": de grote stallen
- "Les petites écuries": de kleine stallen
- Het Groot Trianon: een reusachtig tuinhuis
- Het Klein Trianon: een lustslot in de tuinen
- "Le Hameau de la Reine": het dorpje van de koningin
- De grote ommuurde "potagerie" (moestuin) van de koning (nog steeds in gebruik)
- Het "Grand Quarré des Offices-Commun": dit bood onderdak aan een 600-tal hovelingen
- "La salle du Jeu de Paume": de kaatsbaan waar in 1789 de befaamde eed werd afgelegd
- De Oranjerie
De grote en kleine stallen zijn ongeveer even groot. Het verschil is functioneel: in de kleine stallen stonden de paarden voor de jacht, in de grote stallen waren de paarden voor de koetsen ondergebracht. Nu staat daar een collectie koetsen en sleden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb